Vliv zavedení EET na zdražování v restauracích nelze přesně určit, uvádí ČSÚ

0
74
Restaurace
Restaurace - právě prostřeno

1. březen 2017

Tržby bez DPH v ubytování, stravování a pohostinství v prosinci v běžných cenách meziročně vzrostly o 15,7 %, ve stálých cenách o 7,6 %. V pohostinství a stravování se tržby v běžných cenách v prosinci zvýšily o 18,3 %, ve stálých cenách o 8,2 %. Oficiální a nezávisle zpracovaná statistická data včera zveřejnil ČSÚ. Vliv zavedení elektronické evidence tržeb (EET) z nich nelze přímo odvodit.

Aktuální data ČSÚ potvrzují, že tržby v ubytování, stravování a pohostinství rostou už delší dobu. Vliv zavedení EET na jejich základě nelze potvrdit ani vyloučit. Tržby v ubytování, stravování a pohostinství totiž metodicky neodpovídají datům o tržbách z EET.

TIP! Jak se změnila průměrná cena meníček v českých hospodách a restauracích se dočtete zde: Jak se změnila cena meníčka? Zdražilo se!

Vlastní měsíční výběrová šetření ČSÚ

Zveřejněná statistická data ukazují vývoj tržeb bez DPH za podniky s hlavní činností v odvětví ubytování, stravování a pohostinství. ČSÚ přitom vychází z výsledků vlastního měsíčního výběrového šetření, které pokrývá celý segment obchodu a služeb. Šetření je založeno na stratifikovaném proporcionálním výběru, kdy největší podniky jsou šetřeny plošně a na menší podniky s počtem zaměstnanců nižším než 20 je uplatněn výběr s dopočtem na základní soubor.

TIP! Chcete se dozvědět všechno o EET? Nejčastější dotazy na EET – velký přehled otázek a odpovědí

Oporou pro dopočet je přitom Registr ekonomických subjektů, díky kterému máme podrobné informace o celkovém množství podniků. Zpravodajská povinnost pro oslovené podniky vyplývá ze zákona. Toto měsíční zjišťování probíhá již od roku 2000 a plně odpovídá metodice předepsané Eurostatem.

Rozdílné metriky měření vlivu EET mezi ČSÚ a ministerstvem financí

Výsledky oficiálního statistického zjišťování o tržbách ve službách nelze jednoduše srovnávat s odhadem vlivu zavedení EET. Mezi těmito ukazateli jsou velké metodické rozdíly. Tím hlavním je skutečnost, že ČSÚ zjišťuje celkové tržby bez DPH podniků zařazených do daného odvětví podle převažující činnosti, zatímco EET je zaměřena na hotovostní platby za určitou specifickou činnost. Zcela shodné není ani vymezení obsahu obou ukazatelů.

TIP! Základní informace o průběhu zavádění EET v ČR a živá diskuze podnikatelů k tomuto tématu: EET diskuze

Původní odhady některých institucí o růstu tržeb nebyly založeny na datech ČSÚ, ačkoliv se na ně někteří činitelé ve svých prohlášeních odkazovali. Zda a jak uživatelé nakládají s oficiálními statistickými daty, však nemůže ČSÚ nijak ovlivnit. Pokud uživatelé tato data využívají, neznamená to, že by ČSÚ jakkoliv potvrzoval jejich propočty, analýzy či odhady.

Vliv zavedení EET na zdražování v restauracích nelze přesně určit, uvádí ČSÚ
3 (5) 100% Celkem hodnocení

KOMENTÁŘE

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.